• Extreme conditions create extreme people.
Arktinen muotoilukeskus

ARCTA - Arctic Art & Design Labs on Rovaniemellä sijaitseva muotoilukeskus, joka rakentuu Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan osaamisen, tilojen ja verkostojen ympärille. Tarjoamamme palvelut on suunnattu erityisesti Lapin startup- ja pk-yrityksille sekä julkisia palveluja tuottaville organisaatioille tuotekehityksen alkuvaiheeseen. Teemme kuitenkin todella paljon myös niin kansallista kuin kansainvälistäkin yhteistyötä. Muotoilua tuottaville yrityksille tarjoamme käytännön tukea ja laajan verkoston muotoiluprojekteihin ja muotoilupalvelujen kehittämiseen liiketoimintana.

Tilaajalle
Tilaajalle
Arctan kautta yritys tai julkisen sektorin asiakasorganisaatio saa laajan yhteistyöverkoston sekä matalan kynnyksen muotoilupalveluita, jotka voivat käsittää sekä suunnitteluprojekteja, innovointitapahtumia, konsultointia tai koulutusta.
Tavoitteenamme on tukea innovaatioista syntyvää liiketoimintaa sekä tehostaa asiakkaidemme ja yhteistyökumppaneidemme tuotekehitystä. Palvelumme on suunnattu erityisesti alueen startup- ja pk-yrityksille sekä julkisia palveluja tuottaville organisaatioille tuotekehityksen alkuvaiheeseen. Tutustu palveluihimme tarkemmin tarjoamiemme palvelupakettien myötä.
Tarjoajalle
Tarjoajalle

Muotoilua tuottaville yrityksille Arcta tarjoaa käytännön tukea muotoiluprojekteihin ja muotoilupalvelujen kehittämiseen liiketoimintana. Lisäksi osaamiskeskus edistää yleishyödyllisesti alan kehittymistä pohjoisessa. Muotoilualan yritykset voivat saada Arctan kautta opiskelijoita harjoittelijoiksi ja tekemään alihankintana freelancer-töitä entistä laaja-alaisemmin ja tehokkaammin. Arcta tarjoaa muotoilualan toimijoille mahdollisuuden hyödyntää Lapin yliopiston muotoilun laboratorioita sekä asiantuntijuutta toimintansa kehittämiseen. Lisäksi keskus vuokraa toimitiloja ja yhteistyöskentelytiloja startup-yrityksille.

Tutkijalle
Tutkijalle
Arcta tarjoaa monipuolista ja sujuvaa yhteistyötä tutkijoille. Keskuksen kansallinen ja kansainvälinen verkosto mahdollistaa yritysten ja tutkijoiden tarpeet yhdistäviä monipuolisia tutkimushankkeita. Arctan palvelupakettien avulla tutkimushankkeisiin voidaan sisällyttää kaikkien osapuolien kannalta selkeitä työpaketteja. Arcta kehittää aktiivisesti myös yhteistyötä eri oppilaitosten ja muiden toimijoiden kanssa lisäten poikkitieteellistä tutkimusta sekä tutkimustulosten demotapahtumia. Ulkopuoliset toimijat voivat lisäksi tarjota Arctaan omia tutkimusaiheitaan ja Arctan palvelevat tutkijavaihtoa
Opiskelijalle
Opiskelijalle

Arcta yhdistää yritysten tarpeet opiskelijoiden osaamiseen aiempaa tehokkaammin. Sinulle Lapin ylipiston opiskelijana tämä merkitsee ennen kaikkea entistä enemmän ja monipuolisempia muotoiluprojekteja yhteistyössä todellisten tilaajayritysten ja -organisaatioiden kanssa. Näin sinulla on mahdollisuus kehittää itseäsi entistä tehokkaammin ja harjoitella yrittäjämäistä toimintaa tuetusti opiskeluidesi aikana. Tarjoamme tukea toimeksiantoihin tilojen, laitteiston ja moninaisten kontaktien lisäksi muun muassa yrittäjyysohjauksen myötä.

Palvelumme
Startup-tilat

Puuttuuko startup-toiminnaltasi toimitilat? Arctalla on vuokrattavana arktisen muotoilun profiiliin sijoittuville yrityksille toimitiloja.

Vuokrajakso on vuosittain 1.8. - 31.7. Uusi haku aukeaa 17.4.2023.

Startup-toimitilojen esite (2023)

Hae toimitilaa

Freelancer

Toteuta toimeksiantoja itsenäisesti freelancer-työnä ja tienaa opintopisteiden lisäksi rahaa. Mahdollistaa toteutuksen yksittäisenä tekijänä tai valmiiksi muodostetussa tiimissä. Freelancerina olet lähtökohtaisesti suoraan yhteydessä toimeksiantajaan erillisen tarjouksen muodossa. Palkkaus määräytyy erillisen sopimuksen mukaan.

Kurssiprojekti

Toteuta toimeksianto yritysyhteistyössä osana ohjattua opiskelijaprojektikurssina.
Projektien kesto ja toteutustiimien koko riippuvat projektista ja ne sovitaan erikseen.
Mahdolliset aloitusajankohdat ovat tammi-, maalis-, syys- tai marraskuu.

Sprintti
Lyhyelle ajalle tiivistetty design- tai taidetyöpaja, jossa mahdollisuus päästä työskentelmään monialaisessa tiimissä hyödyntäen projektin alaan liittyviä laboratorio-/pajatiloja.
Sprintti on ilmainen, mikäli se toteutetaan osana Muotoilusprinttikurssia (huomioithan kuitenkin, että mahdolliset yritysvierailut tai kenttätutkimuskäynnit toimeksiannon kohteessa kuuluvat osaksi toimeksiantajan kuluja).Hinta määräytyy erillisen sopimuksen mukaan, jos sprintti on osana jotakin muuta toimeksiantoa.
Harjoittelija
Muotoiluopiskelijoiden itsenäinen harjoittelujakso (1-3 kk) tai ohjattu opinnäytetyö.
Harjoittelujaksolla pääset syventämään osaamistasi työskentelemällä asiakasyrityksessä tai -organisaatiossa tiiviisti määrätyn ajan. Harjoittelua varten on mahdollisuus hakea yliopiston harjoitteluvoucheria. Korvaus määräyty erillisen sopimuksen mukaan.
Tutkimusaihio
Voit tarjota aiheideoita tutkimushankkeita varten tai saada tehdystä tutkimuksesta virikkeitä uuteen bisnekseen ja jopa suoraan uutta liiketoimintaa.
Voit tutustua Taiteiden tiedekunnassa tehtävään tutkimukseen Lacris-tutkimusportaalissamme.
Arctan yrittäjät

SportaPost on ohjelmistoyritys Rovaniemellä, joka tuo yhteen urheilijat, sponsorit ja fanit. SportaPost-sovellus auttaa julkaisemaan sisältöä sosiaalisen mediaan helposti ja nopeasti ja on suunnattu urheiluseuroille, -liigoille ja -liitoille. Sovellusta myydään sovelluskaupoissa sekä suoraan asiakkaille. SportaPost tarjoaa sponsoreille uuden tavan mainostaa.

sportapost.png

Tarinapaja
Tarinapaja Oy on tuotantoyhtiö ja luovan työn studio, joka on erikoistunut muun muassa käsikirjoitusten, animaatioiden sekä taustamusiikin toteutukseen. Pajaa pyörittää nuori yrittäjä Tuomas Toivainen, jonka tunnetuin luomus on Ylellä vuodesta 2015 lähtien esitetty menestyssarja Hullu – hullumpi – yläaste. Sarja on Tarinapaja Oy:n sekä Animagencyn yhteistuotantoa.

TAKETO+ on hyvän työelämän ja positiivisen muutoksen puolestapuhuja. TAKETO+ tarjoaa palkitsevan ja raikkaan tavan pohtia muutosta. RATIO on osa TAKETO+ -tuoteperhettä. Se on muutoksen ja kehittämisen suunnittelun väline ja oppimisratkaisu, joka perustuu vuorovaikutteiseen oppimiseen ja parviälyn käyttöön. Hyvin suunniteltu on enemmän kuin puoliksi tehty.